top of page
Yazarın fotoğrafıSilivri Tarih Derneği

SİLİVRİ RECEP KAPTAN ÇEŞMESİ RESTORASYONU HAKKINDA

Silivri’de çeşmeler genelinde sürdürdüğümüz belgeleme, hasar tespit, risk durumları, arşiv araştırmaları, tescil durumu ve teknik çizim çalışmalarına ek olarak Recep Kaptan Çeşmesi olarak bilinen Cumhuriyet dönemi çeşmesini inceledik.


Yaptığımız incelemelerde Alibey Mahallesi, Karamustafa Sokak’ta yer alan çeşmenin beden duvarlarının, musluk, üst korniş, seki, kurna gibi bölümlerin yıkıldığı ve var olmadığı, yapı üzerinde duvar yazılarının yer aldığı, iç kısmının çöplük olarak kullanıldığı, söz konusu kültürel mirasın uzun yıllar boyunca kaderine terk edildiği gözlemlenmiştir.

Çeşmenin ön cephesinde bulunan merdiven basamakları çeşmenin seki ve yalak bölümüne denk düşmektedir. Bu sebepten dolayı çeşmeye ait seki ve yalak kısımları bulunmamaktadır. Çeşmenin bu bölümleri mevcut yol kotundan aşağıda bulunmaktadır.


Esere ait fotoğraflar ve tüm bu veriler ışığında söz konusu çeşmenin etrafının açılarak ortaya çıkartılması, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin çizilerek ilgili kurumlarca yazışmalarının yapılarak restore edilmesini ve Silivri Kültürel Mirasına kazandırılarak halkın kullanımına sunulması talebimizi yazılı dilekçe olarak Silivri Belediyesi Başkanlığı’na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’ne iletiyoruz.


Yıllardır Silivri’de kaderine terk edilen kültürel mirasların daha fazla bu kadere mahkum olmamaları, tüm kültürel mirasların Silivri kent belleğine, tarihine ve kentin turizmini arttırmaya yönelik çalışmalara kazandırılması gerektiğini düşünmekteyiz.


Diğer başvurularda olduğu gibi bu çalışmalara dair kurumlarca yapılan yazışmaların içeriğini ve bu yazışmalara kurumlarca gelen cevapların toplum tarafından şeffaf şekilde takibinin sağlanması adına kamuoyu ile paylaşacağız.


Saygılarımızla

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği

Comments


bottom of page