top of page
Yazarın fotoğrafıSilivri Tarih Derneği

Tarihi Yoğurthane Binası Yıkımı Hakkında Suç Duyurusu Kararı

Güncelleme tarihi: 19 Eki

Geçtiğimiz aylarda derneğimizce yapılan incelemelerde Gümüşyaka Mahallesi 7732 ada 6 parsel sınırları içerisinde yer alan tarihi yoğurthane binasının yıkıldığı tespit edilmiştir.  Gümüşyaka İlave Uygulama İmar Planına göre yerleşik konut alanı lejantında kaldığı anlaşılan, 2013 Eylül ve 2023 Ekim'e ait Google Map Sokak Görünümlerinin karşılaştırıldığında yapının yerinde olmadığı görülmüştür. Buna istinaden yaptığımız incelemeler sonucunda KAYBOLAN KÜLTÜR VARLIĞI haline gelen yoğurthane binası hakkında İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvurularımızı iletmiştik.

Yaptığımız yazılı başvuruda yapının tescil kaydının olup olmadığı, tescilli ise tescil tarihi ve sayısı hakkında bilgilerin neler olduğu, söz konusu yapı tescilli bir kültür varlığı yapı değilse bugüne dek neden tescil edilmediği, yapının yıkımı ile ilgili kuruldan geçen tarihinin, sayısının ve ayrıntısının neler olduğu, yıkılan yapının kimler tarafından yıkıldığı ve molozların nerelere taşındığı gibi bazı sorular tarafımızdan iletilmişti. 

Dilekçemize İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce yapılan incelemelerin ardından 15.08.2024 tarih ve 9511 sayılı kararında kaybolan kültür varlığı yapının 2863 sayılı yasanın 6.maddesindeki özellikleri taşıdığı anlaşıldığından yapının tesciline yönelik işlemlere müdürlükçe başlanılmasına, 05.11.1999 tarih 662 sayılı ilke kararında tespiti yapılmamış yapıların yıktırılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması gerektiğinden ve yapının izinsiz olarak yıkıldığı anlaşıldığından söz konusu yoğurthane binasını yıkanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak yapının temellerinin müze kazısı ile açığa çıkarılmasına ve tesciline yönelik bilgi ve belgelerin iletilmesine" şeklinde cevap iletilmiştir.

Sonuç olarak yıktırılmaması gereken tarihi yoğurthane yapısının belediye izni ve encümen kararı olmaksızın yıkıldığı, molozlarının kepçe ve kamyonla kaldırıldığı, yapının ise tescilli olmadığı anlaşılmaktadır.

Buna bağlı olarak şu sorularımız halen güncelliğini korumaktadır;


1- Silivri'de hayvancılığa dayalı üretim faaliyetlerinin yürütüldüğü yoğurthane binaları arasında, Silivri Gümüşyaka Yoğurthane Binası, tescilli bir kültür varlığı değilse yapı bugüne kadar neden tescil edilmemiştir?


2- Maruz kaldığı tahribatlar sebebiyle varlığı günümüze ulaşamamış Gümüşyaka Yoğurthane Binasının duvar ve yapı elemanları kalıntılarının akıbeti ne olmuştur, kalıntılar nasıl ve nerede hangi kurumun bünyesinde  muhafaza edilmektedir, yapıya ait tüm parçalar yapının belgelendirilmesinde yadsınamaz bir değerinin olması, yıkılmış ve dağılmış kalıntıların yapının özgünlüğünün bir parçası olması sebebiyle olası bir rekonstrüksiyon projesinde yeniden kullanılmasına yönelik bir değerlendirme var mıdır?


3- Gümüşyaka Yoğurthane Binasının yeniden inşası için rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlanacak mıdır, yapı ile ilgili kurula bugüne kadar iletilmiş projeler varsa nelerdir?

 

Son olarak tekrar belirtmek isteriz ki tarihte önemli yere sahip Antik bir kent olan Silivri'de kültürel mirasın korunması, yapıların durumlarının yakından takip edilmesi, koruma noktasında doğru metodların kullanılarak önlemlerinin sağlanması ve kentimizin her bir bölgesindeki kültür mirası yapılarımızın korunması noktasında hepimize görev düşmektedir.


Bu açıdan geçtiğimiz aylarda başlattığımız " Benim Kentim, Benim Mirasım " uygulaması, şu an karşılaştığımız KAYBOLAN KÜLTÜR VARLIĞI durumu için yerinde bir uygulamadır. Bizler de bu izinsiz yıkımın takipçisi olacağımızı ve edindiğimiz bilgileri kamuoyuyla paylaşacağımızı belirtmek isteriz.

 

Saygılarımızla



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page